Sunday, 29 May 2011

deyy , testing jew

DIAM SHHHHH --'

deyy . harini nak citer ni . tapi korang jangan bgitao sape2 .shhhhhhh =.= . okay , aku ade suke sorang budak niy . haha . sengal kn ? baru dajah bape dah naa suke-2 ni . eiww geli i . hahaha . name budak tu ialah .... wekkkk ;p tanak bagitao . ahhaha . hmmmm budak2 lain sume ckp die suke aku,tapi ta caye lah kn, dah lah muke aku niy mcm ape jeh . takkan la die suke kn. haha . muke mcm tempoyak :PP . tapi mane le tao betul kn .haha whatever .
haa , aku ade edit satu gmabr ni ,:DD






haha mcm ape je ak edit kn . perasan lebey . mcm budak tu suke ak . wekkk tolong sikid :PP.




 -by nazirul punye . :D

Saturday, 28 May 2011

kenape bersin tutop mate?

السلام عليكم ,
hari ni saya nak citer sikiedd . hee~ sila kan membaca .





CUBA tahan mata anda daripada tertutup semasa bersin, sukar bukan? “Biji mata anda tidak mungkin akan terkeluar kalaupun anda bersin terlalu kuat,’’ kata Dr. Brian Smart, Pengerusi Pusat Asma dan Alahan, Kumpulan Perubatan DuPage di Illinois.

Jadi, kalau alasan kita menutup mata tatkala bersin bukanlah untuk menahan mata daripada tersembul keluar, jadi kenapa perlu peduli?

“Sama seperti refleks lutut anda tersentak selepas diketuk perlahan menggunakan tukul perubatan ataupun, tangan anda secara automatik ditarik apabila terkena benda panas, menutup mata semasa bersin merupakan satu tindak balas berkuasa,’’ kata Smart yang juga jurucakap bagi Akademi Asma, Alahan dan Imunologi Amerika.

Satu ‘cerita rakyat’ lain: Kita bersin dengan mata terpejam bagi mengelakkan bendasing yang terbersin keluar daripada memasuki mata anda. Apa pula kata kajian?

“Adalah juga sangat tidak mungkin bahan-bahan di dalam bersin masuk ke dalam mata kita memandangkan ia ‘berjalan’ agak jauh dari mata.

‘‘Oleh itu, pesan saya agar orang ramai menutup mulut setiap kali mereka bersin. Ini akan membantu memperlahan penyebaran penyakit-penyakit berkaitan pernafasan. Lagipun, itu satu adap yang sopan,’’ tambah Smart.

Bagi penganut agama Islam, katakan Alhamdulillah (Segala puji bagi Allah). Gesundheit (semoga dirahmati Tuhan) bagi bukan Muslim.








*nodame cantabile
renung renungkan , dan selamat beramal ! ;D

KaraK highway .

السلام عليكم ,
hai korang , erm ,, seram kan ? takut . btw , nak citer ni . harituu ,, aku lalu karak highway mase otw nak g terengganu . time tu naik bas . rombongan mak aku . then , time tu pkol 3 pagi rasenye . sume org tido . aku je taleh tido . then , kebetulan dok sebelah tingkap . . first aku tataw yg aku lalu tu karak highway , aku ponn relex je le . then , aku ade nmpak satu rumah usang , mmg scary la jugek , . tingkap die terbuka . aku pom pelik . aitt pkl 3 pagi , ade ke org nak bukak tingkap n merenung kat lua ? aku ade nmpak satu bende tu . aku pon tak sure la kat tingkap tu . lepas lalu ruma tu aku ade nmpak signboard tulis KARAK . aku ponn , ingat la pasal citer karak tu .. bulu2 aku sume da naik . terus aku amik selimut . , and smabung tidor . tai mmg scary la ken .,, pkol 3 pagi kot . erm aku rase niy laaa aku pnye pengalaman yg paling takot . mmg takot le . so korangg , kalau nak g tengok citer ni berhati hati la ye . kang korang tak tido mlm pulak(cehh mcm aku dah tegok je padahal tak klua wayang lagi) .
okayyy . so tu jeee pasal pengalaman aku . kalau kome ade pengalaman kt karak niy jgak , leh le share citer kt aku yea.
byebye .

**by nodame cantabile . ;)
KARAKKK HIGHWAYYY!